On-line poradna

Míra nebezpečí přenosu 30. 5. 2023

Uživatel: Konny, Téma: Poradna pro rodinné příslušníky a osoby blízké HIV+

Dobrý den, moje manželka, HIV pozitivní, má nulovou virovou nálož s občasnými výkyvy do 250 kopií. Mohu se zeptat, jak rizikový je pro mě vaginální a orální sex? Děkuji.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 6. 6. 2023

Dobrý den,

při orálním sexu je i při vyšší virové náloži riziko přenosu velmi nízké až nulové. Takže je třeba se zaměřit při hodnocení rizika pouze na vaginální sex.

Při neměřitelné virové náloži je riziko přenosu nulové. Otázkou je, co označit za neměřitelnou virovou nálož. Jednoznačně je to rozmezí 0-50 kopií viru/ml. Někdo tak označuje i nálož do 200 kopií/ml. Přitom by se virová nálož měla držet stabilně v těchto hodnotách.

Předpokládám, že manželka je dlouhodobě na léčbě. Jednorázové zvýšení virové nálože by mohlo souviset s nějakou jinou infekcí. Pak je třeba ji vyléčit, může být třeba zvýšená hodnota bílých krvinek v souvislosti se zánětem zubů.

Pokud dochází ke zvýšení nad 200 kopií opakovaně, tak bych především pečlivě dodržoval režim užívání (každý den ve stejný čas). Pokud v tom není problém, tak bych situaci konzultoval s ošetřujícím HIV specialistou, proč se nedaří dosáhnout lepšího potlačení virové aktivity, případně, zda se neobává, že jde o začínající projev selhání léčby. Záleží i na stavu její imunity. Pokud je horší, tak se udržuje nízká hladina virové aktivity obtížněji.

Je pak na Vás obou, zda se rozhodnete mít spolu sex s kondomem či ne. Pokud preferujete sex bez kondomu, tak si myslím, že míra rizika přenosu bude i v této situaci velmi nízká, i když bych se vyhýbal označení nulová (pokud manželka léky užívá řádně a není podezření z počínajícího selhání léčby).

Nicméně v takovém případě bych určitě doporučoval, abyste aspoň jednou ročně si došel na HIV test. Přece jen kdyby náhodou, tak aby se případná infekce u Vás zachytila včas a včas byla léčena.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.