On-line poradna

Na gastru manželku "nechtějí" 22. 8. 2020

Uživatel: X-Ray, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, psali jsme sem před několika měsíci, že odmítli na gastru ("šlauf") manželku s tím, že máme jít na specializované pracoviště. Nechal jsem věc tak a nechal vypsat objednávku na specializované pracoviště, tj. v téže nemocnice, jako je hiv centrum Brno. Čekal jsem 1.5 hodiny v absolutně prázdné čekárně na gastru. Když jsem se zeptal, co se děje, kdy budeme "na řadě". Prý nikdo nevěděl, až teď z vypsaných dokumentů, že pacientka(manželka) je hiv+.Chtěli, abychom čekali, další dvě hodiny, do 15:30 na jakousi "speciální desinfekci", manželka lačnila a následně ji možná vezmou. Museli jsme odjet., jsme z daleka... Pikantní na tom je, že objednávku realizoval doktor z HIV centra a informace měli, doktor řekl jasně, že pacientka je HIV+., ačkoliv by vlastně neměl, když desinfekce nástrojů se provádí pro každého pacienta stejně (alespoň by měla), pacientka má nulovou virovou nálož... Takže, jak se tedy dostat reálně k bezproblémovému vyšetření na gastru? Napadly mě dvě řešení. Ozvat se na hygienu s tím, že manželku nikdo reálně nechce ošetřit, aby šla s námi na to které pracoviště. Druhá varianta, žádat doktora, aby na žádanku neuváděl pacientka je HIV+ a následně tak riskovat pokutu z hygienické stanice. V tento okamžik bych se rád zeptal, zda můžeme vůbec po právní stránce, od doktora žádat, aby na "Káčko" hiv status neuváděl? V opačném případě ztrácíme jenom čas, nervy a zbytky důstojnosti. Děkuji za odpověď.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 24. 8. 2020

Souhlasím s Vámi, že speciální dezinfekce není potřeba. Nicméně řada pracovišť ponechává pacienty s HIV (a HBV, HCV) jako poslední, aby dále omezili případný kontakt jiných pacientů s tělesnými tekutinami (i když by k němu při tomto vyšetření docházet nemělo). Přitom mohou být mezi pacienty lidé, kteří o své diagnóze neví, jejich virová nálož (a potenciální infekčnost) je tedy vyšší.

Lékař nemá zákonnou povinnost informovat kolegu, od něhož žádá vyšetření, že jde o HIV pozitivního pacienta. Na druhou stranu to mnoho z nich považuje za důležitou informaci, proto to uvádí. A pokud to lékař neuvede, tak je tady zmíněna právní povinnost pacienta to ošetřujícímu lékaři říci. V případě, že to neudělá, tak hrozí zmíněná pokuta (pokud se o tom hygienik dozví).

A když to udělá, tak bohužel riskuje, že se mu dostane péče po dlouhé době, pokud vůbec. Ten hygienik by Vám asi jako doprovod moc nepomohl. Mohl by sice vysvětlit lékaři riziko (minimální, pokud vůbec nějaké), ale nemá žádné páky, jak prosadit, aby péče byla včasná a kvalitní.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.