On-line poradna

% nakažení 16. 5. 2017

Uživatel: felda, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den . HIV mám 2apůl roku z toho 1apůl roku VN pod 20. 1 dotaz- i když beru léky s jídlem a pravidelně na minutu proč VN neklesne pod 0 . 2 dotaz- mohu se svou VN tj . pod 20 někoho nakazit když budu používat prezervativ a nedopustím aby přišel druhý do styku s mým spermatem a když tyto pravidla dodržím musím sexuálního partnera informovat že jsem pozitivní? Děkuji za odpověď

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 16. 5. 2017

Někdy nějaký čas trvá, než virová nálož klesne na neměřitelnou hladinu (nula není skutečná nula, ale tak nízká hodnota, že ji test už nezachytí). Jestli se hodnota virové nálože pohybuje pod 50 kopií/ml, tak určitě léky zabírají dobře a nemusíte se znepokojovat.

Nesmíte partnera virem HIV ohrozit, ale zákon neříká, že ho musíte informovat. Takže pokud použijete kondom a máte navíc nízkou nebo téměř neměřitelnou virovou nálož, tak jsou přítomny dva faktory, které přenosu HIV brání. Dokonce i kdyby kondom přece jen selhal, tak právě ta nízká virová nálož bude partnera před nákazou alespoň trochu chránit. Nicméně pokud to včas zjistíte (spíše to zjistí ten z Vás, který bude v aktivní roli), tak doporučuji soulož přerušit a použít kondom nový (anebo vše dokončit jiným, nerizikovým sexem). Někdy se při delší souloži (více než 15-20 minut) doporučuje kondom preventivně vyměnit (a samozřejmě opět použít další lubrikant).

Na druhou stranu zvažte, koho informovat a koho ne. Pokud to bude perspektivní stálý vztah, tak by to asi bylo vhodné. Ale i u náhodného vztahu to může vést k navození větší důvěry. I když na druhou stranu někteří partneři Vám opravdu mohou utéci (a vybrat si pak partnera, který je také pozitivní, ale neřekl jim to). Pokud se partnera rozhodnete informovat, tak ho informujte i o své virové náloži, léčbě a s tím související menší mírou rizika přenosu.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.