On-line poradna

nechraneny styk mezi hiv pozitivnimi, zakon 1. 11. 2016

Uživatel: jiri, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobry den, doslechl jsem se, ze nekteri HIV pozitivni dale praktikuji nechraneny styk. IIRC tak takove chovani zpusobuje zhorseni zdravotniho stavu, protoze se jedna o neustale znovu "nakazeni"? Je tomu tak? Dale neni takove chovani trestne dle nasi legislativy? At uz to vedi, pry to ucastnici (ano pry vice) vedi, ci nevedi, dle zakona je vedome rozsirovani pohlavni choroby trestne. Je tomu tak i v tomto pripade? Pochybuji, ale mozna jsou jen lehkovazni a neinformovani. Mate nejake propagacni materialy pro osvetu v techto dvou oblastech (tj. znovu-nakazeni a trestne chovani)? Ac to muze byt nemile, maji se takhle chovajici se jedinci oznamovat policie kvuli trestnemu chovani? Diky za objasneni.

Miroslav Daniel Marek

Odpověděl: Miroslav Daniel Marek, 1. 11. 2016

Dobrý den,

pokud jde o medicínskou část Vašeho dotazu, tak na něj nedovedu s jistotou odpovědět a bylo by vhodné, aby na něj reagoval někdo z lékařů odpovídajících na dotazy v této poradně. Prosím, podejte medicínskou rovinu Vašeho dotazu znova jako samostatný dotaz.

Dále budu reagovat na právní rovinu Vašeho dotazu. (Právní úprava je především v zákoně č. 40/2009 Sb., dále jen "Zákon".)

1) HIV není v českém trestním právu klasifikován jako pohlavně přenosná choroba (tj. nespadá pod §155 Zákona).

2) Pokud jde o trestnost přenosu, tak za přenos je běžně považován přenos HIV z HIV pozitivní osoby na osobu HIV negativní. Pokud je mi známo, tak Vámi uvažovanou situaci za přenos nikdy nepovažovala ani Police ČR, ani soudy a rovněž v ČSAP tento názor považujeme za správný.

3) Pokud jde o informační zdroje ČSAP k této tematice, tak přímo trestní odpovědnosti se věnovalo podrobně toto stanovisko:


Pokud budete mít další dotazy, případně Vám tato odpověď nepostačuje, tak se na nás, prosím, neváhejte znovu obrátit.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.