On-line poradna

nemoc a nákaza 15. 5. 2017

Uživatel: Honza, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den je to zhruba měsíc co jsem se dozvěsěl,že jsem hiv poz.V AIDS centru v Hradci Králové kde jsem byl poprvé.Lékař mi zdělil,že podle něho mám Hiv již pět let podezření stadium C.V posledním roce jsem měl dvě známosti s pravidelným stikem.Obě osoby jsou hiv negativní.Nejsem léčen a je mi divné,že nedošlo k přenosu(tedy samozřejmě,že jsem rád ,že vše pro ně dopadlo v pořádku),vždyť už bych toho musel mít v sobě mnoho.Je to jisté ,když vám to takhle bez ničeho zdělí lékař na prvním sezení?

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 16. 5. 2017

Ten odhad (jde o odhad, nikoli přesnou informaci) je učiněn především podle data posledního negativního HIV testu, dále dle virové nálože a počtu CD4+ buněk (tedy těch buněk, které HIV napadá). Pokud není bez léčby virová nálož "nulová", tak je to další nezávislé potvrzení Vaší HIV pozitivity (vedle standardního screeningového a konfirmačního testu). Někdy mohou hodnoty vypadat hůře než je skutečnost třeba v důsledku jiného onemocnění (např. syfilis, hepatitida), ale to by zřejmě kolegové rovněž zjistili.

S narůstající virovou náloží samozřejmě stoupá i riziko přenosu při nechráněném styku na další osoby. Ale existuje mnoho párů, které nevěděly o pozitivitě jednoho z nich a měly několik roků nechráněné styky a k přenosu nedošlo. A vedle toho známe samozřejmě i případy, kdy stačil k přenosu jeden nechráněný styk. Samozřejmě je dobře i pro Vás, že nedošlo k přenosu na nikoho dalšího a vzhledem k negativitě pozdějších partnerů, lze předpokládat, že jste se nakazil ještě předtím, což tedy potvrzuje ten původní odhad. Teď je hlavně důležité, abyste řádně užíval protivirovou léčbu, aby se Vaše imunita co nejdříve dala dohromady. .

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.