On-line poradna

Nevim co dal 19. 8. 2016

Uživatel: Jaroslav, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Tak jsem bohuzel nakazen a nejak nevim co dal, protoze mi je spatne po zdravotni strance a psychickky jsem ted taky v haji, ze me uz nic nebavi a nanic se netesim. A v praci jsem dal 3 tydny dovolene a pak uvidim co bude dal jestli neskoncim.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 22. 8. 2016

To, že jste v šoku a máte pocit, že se s HIV nebudete moci vyrovnat, že Váš život skončil, atd. je docela běžná první reakce.

Vzít si dovolenou není špatný nápad, jak to zvládnout. Ale důležité je, abyste ji vyplnil smysluplnými aktivitami. Pokud byste jen ležel doma a přemýšlel, jak je všechno špatně, tak je to jen cesta do pekel. Je možné i praktického lékaře požádat o předpis nějakého uklidňujícího léku (obvykle se nesmí kombinovat s alkoholem) nebo zvolit čaj z uklidňujících bylinek, třeba meduňky.

Určitě je také důležité, abyste mezitím vyhledal HIV centrum, abyste se co nejdříve dozvěděl, jak jste na tom s Vaší imunitou. Pokud to bude dobré, tak po zdravotnické stránce nemusíte mít starosti.

Ta základní fáze vyrovnávání s HIV obvykle trvá měsíc. Pokud i pak by se Vám pořád motalo v hlavě HIV (nebo jste začal více popíjet či konzumovat jinou drogu), tak je lépe vyhledat psychologa nebo psychiatra, protože může jít o protrahovanou adaptační reakci.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.