On-line poradna

odmítnutí ošetření na zubní pohotovosti 19. 3. 2017

Uživatel: Mirda, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, dnes se mi stalo, že jsem byl odmítnut na zubní pohotovosti s tím, že bolestivý kaz zubu nedělají, že si mám dojít ke svému zubaři i přes to, že zub byl bolestivý. Prý nemají na toto vybavení. Na sloužící lékařce bylo vidět silné opovržení a nechuť jakkoliv mi pomoct. Chci se zeptat zda je toto normální postup a zda na stomatologické pohotovosti nejsou vybaveni ošetřit bolestivý zubní kaz? Díky za info. M.

Miroslav Daniel Marek

Odpověděl: Miroslav Daniel Marek, 19. 3. 2017

Dobrý den,

obecně platí svobodná volba lékaře, tj. pacient si může lékaře svobodně vybírat, ale obráceně neplatí svobodná volba pacienta, tj. lékař (poskytovatel zdravotních služeb) Vás může odmítnout ošetřit jen ze zákonem stanovených důvodů (nemá smlouvu s Vaší zdravotní pojišťovnou a/nebo příliš mnoho pacientů a nezvládl by se všem řádně věnovat - § 48 odst. 1 zákona o zdravotních službách, dále jen ZoZS).

Při odmítnutí pacienta mu MUSÍ být VYSTAVENA PÍSEMNÁ ZPRÁVA s odůvodněním tohoto odmítnutí (§ 48 odst. 5 ZoZS), což se ve Vašem případě zjevně nestalo a byl tak porušen zákon (poskytovateli zdravotních služeb za to může být udělena poměrně vysoká pokuta).

Doporučujeme Vám podat písemnou stížnost poskytovateli zdravotních služeb.

Případů podobných tomu Vašemu jsme řešili poměrně mnoho. Pokud byste chtěl se stížnostmi naši bezplatnou pomoc, tak Vám ji velmi rádi poskytneme. V případě, že o naši pomoc budete mít zájem, tak se, prosím, obraťte na následující e-mailovou adresu: jakub.tomsej@aids-pomoc.cz

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.