On-line poradna

orální styk 17. 5. 2017

Uživatel: Karel, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den. Jsem HIV pozitivní gay, užívám léčbu a mám už dlouho nulovou virovou nálož. Měl bych dotaz jak je to s orálním stykem. Musím použít při orálním styku kondom? Použití kondomu při orálním styku totiž působí na případné partnery minimálně divně. Myslím, že toto pravidlo i tak skoro nikdo z pozitivních nedodržuje. A jak je to když někoho pouze orálně uspokojím? I tam platí povinnost použití kondomu? Musím partnerovi oznámit že jsem pozitivní, když máme jen orální styk? Můžu z toho mít nějaký právní problém? Děkuji za odpověď.

JUDr. Jakub Tomšej Ph.D.

Odpověděl: JUDr. Jakub Tomšej Ph.D., 17. 5. 2017

Dobrý den Karle,

podle zákona se musíte vyvarovat každého jednání, při kterém byste mohl jiné lidi ohrozit přenosem infekce HIV. Do jaké míry tato povinnost dopadá na orální sex, je bohužel v právním prostředí sporné. Podle odborných lékařských zdrojů, z nichž vycházím, je pravděpodobnost přenosu na druhého partnera při orálním sexu v aktivní roli nulová, při orálním sexu v pasivní roli bez ejakulace zcela minimální a při orálním sexu v pasivní roli, kdy dojde k ejakulaci do úst partnera, riziko přenosu minimalizuje Vaše nulová virová nálož.

V české soudní praxi nicméně naprosto převládá rigidní pohled na věc a v současnosti řeším dva případy, v nichž byly za nechráněný orální styk (jednou v aktivní, jednou v pasivní roli) uloženy nepodmíněné tresty přesto, že nedošlo k přenosu HIV.

Osobně bych se na Vašem místě nebránil orálnímu styku v aktivní roli bez kondomu. Orální styk v pasivní roli s člověkem, o kterém nevíte, že je HIV pozitivní, bych Vám nedoporučil. Jsem si vědom toho, že toto doporučení není v souladu s tím, co je v rámci gay komunity běžné. V praxi se nicméně setkávám s tím, že soudy svá rozhodnutí o vině HIV pozitivního pachatele založily např. na znaleckém posudku osmdesátiletého psychiatra, který se v prostředí HIV nepohybuje a nechráněný sex HIV pozitivního člověka s nízkou virovou náloží zhodnotil jako rizikovou praktiku.

Zákon obecně nezakotvuje právní povinnost informovat partnera o HIV statusu (ani u orálního, ani u análního styku) - dle publikovaných názorů jde o "morální" povinnost, která může do budoucna eliminovat spor, ale za jejíž nedodržení nehrozí sankce.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.