On-line poradna

PRO-140 7. 5. 2017

Uživatel: Luboš, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké máte povědomí o injekčním léku PRO-140, který je stále v testování na lidech a není schválen FDA. Co jsem se dočetl, tak to má suprové výsledky (nevyvinula se rezistence). Až bude schválen, je to jen otázka krátkého času, kdy bude k dispozici i u nás, Víte o této fázi něco (jestli se to vyjednává dopředu nebo tak) ? Představa, že si jednou za týden píchnu injekci a mám vystaráno na týden je prostě skvělá.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 9. 5. 2017

PRO-140 není klasický lék. Jde o protilátku, která blokuje vazebné místo pro vstup viru HIV do buněk - CCR5. Neměl by přitom ovlivňovat další biochemické aktivity tohoto receptoru. Zřejmě tedy nebude použitelný u těch jedinců, kteří nemají plně vyvinuté receptory CCR5 na CD4+ buňkách (ale ti také mají menší šanci se virem HIV infikovat). Působí tedy při blokádě vstupu HIV do buněk, jedná se o tzv. entry inhibitor. Jestli se nepletu, tak zatím jediným podobně působícím lékem byl Fuzeon, který se většinou užíval jako záchranný lék při selhání terapie (také injekčně, ale poměrně častější aplikace). Zřejmě také z toho důvodu, že se jedná o protilátku, která nevstupuje do přímého kontaktu s virem, se předpokládá, že by neměl vytvářet resistenci.

Vlastní obchodní jednání o dovozu léku mohou začínat až po schválení léku (v USA FDA, v Evropě EMA - Evropská medicínská agentura). Samozřejmě neformální jednání probíhají s odborníky již při konferencích a náboru pacientů do studií. Slibné je, že už se objevilo i pravděpodobné jméno léku CytoDyn. Před zařazením léku po schválení EMA je ještě důležité, aby proběhla jednání o úhradě (kromě standardních možností schválení SÚKLem a pojišťovnami a klinických studií přichází v úvahu i varianta mimořádného dovozu).

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.