On-line poradna

Prognoza 17. 2. 2016

Uživatel: Tom, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Vážený pane doktore, Pacient HIV+ 10 let po celou dobu na léčbě, VN 0 a CD4 700 bez komplikací, a pacient taktéž HIV+ 10 let, poslední 2 roky na léčbě a VN 0 a CD4 taktéž 700, ale s tím rozdílem že pacient č.2. byl diagnostikován až v pokročilém stadiu AIDS (v době diagnozy VN 500 000 a CD4 80) a měl již řadu problémů, ale dnes má výsledky jako pacient č.1 a žádné problémy, budou mít tito dva stejnou, tedy stejně dobrou prognozu do budoucna? A pokud ne, tak proč, znamená snad již jednou prodělané stadium AIDS že imunita již nikdy nebude tak silná, byť dle výsledků je stejná jako by se nic nestalo? Děkuji za odpověď

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 17. 2. 2016

Pořád bude pacient číslo 2 mít prognózu o něco horší než pacient č.1. Ale zase lepší než pacient č.3, který byl také pozdě diagnostikován, a má nyní sice aktuální VN také 0, ale CD4 třeba 350 (což je bohužel častější než je tomu u pacienta č.2).

Je to prostě tak jak sám píšete, po prodělaném těžkém imunodeficitu je imunita zranitelnější (a nejen z hlediska přímého vlivu HIV, ale i z hlediska jiných chorob).

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.