On-line poradna

šišák bajkalský 23. 3. 2017

Uživatel: Jirka, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, rád bych se zeptal jaký je Váš názor na doplňkové užívání produktů obsahujících šišák bajkalský, který má mít výrazné regenerační účinky na ledviny a játra a snad prý dokonce působí jako inhibitor množení viru HIV v těle. Domníváte se, že tam může být některý z těchto účinků nebo je to jen další "komerční masáž" prodejců? Užívám lék Genvoya, není u šišáku bajkalského známa nějaká interakce s tímto léčivem, podobně, jako je tomu třeba u třezalky? Děkuji za odpověď.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 24. 3. 2017

Obecně lze říci, že přírodní látky, které jsou prokazatelně léčivé, je vhodnější užívat je na základě doporučení lékaře jako lék (v odvaru apod. nemůžete stanovit přesnou dávku, to platí třeba pro náprstník), ale jen tehdy, pokud Vám lékař daný lék předepíše.

Z přírodních látek, které se užívají jako výživové doplňky, tedy mohou podpořit kondici u zdravého člověka, byl zřejmý příznivý efekt prokázán u třezalky (tu byste ale jako HIV + brát neměl, protože jak sám píšete, tam hrozí riziko interakcí s protivirovými léky), u kofeinu, u vitaminu D.

U ostatních výživových doplňků jsou v lepším případě data o efektu na zdraví inkonsistentní (jedna studie je potvrdí, ale druhá ne), v horším nulové a v nejhorším dokonce mohou zdraví poškozovat.

Šišák bajkalský by měl ovlivňovat především kardiovaskulární systém. Pokud tedy máte sklon k vysokému tlaku či arytmii, ale lékař říká, že to ještě není na léčbu, tak by jeho užívání mělo jakési racionální zdůvodnění. Pokud máte sklon k nízkému tlaku, nebo užíváte poppers, tak byste ho raději brát neměl. S protivirovými léky by nemělo docházet k interakcím a imunitu by nijak významně ovlivňovat neměl.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.