On-line poradna

Startovní pozice léčby 8. 8. 2016

Uživatel: Pavel, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den. Před měsícem jsem zjistil, že jsem hiv pozitivní a příští týden mi bude nasazena léčba. Počet Lymfocytů mám dle dnešního sdělení primáře infekčního oddělení jen 384, takže usuzuje, že jsem 4-5 let nakažen. Já mám však z května i října 2015 negativní hiv testy na protilátky. Jak je tedy možné, že mám tak nízké hodnoty? Nemůže to být způsobeno tím, že jsem dostával vysoké dávky viru pravidelně do těla a tím došlo k náhlému prudkému oslabení imunity? Počet virů mám 87 tisíc. Jaké jsou mé vyhlídky s takto špatnou startovní pozicí? Mohou se hodnoty lymfocytů zase zvýšit při léčbě? Neznamená to, že budu mít o to kratší život než ostatní hiv pozitivní, kteří zjistili svou pozitivitu záhy po nakažení?

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 9. 8. 2016

Existuje několik možných vysvětlení:

1) Horší imunita a vyšší virová nálož může být důsledkem doznívání akutní HIV infekce (i pokud probíhala bezpříznakově). V té době, asi měsíc po nákaze dojde k mohutnému rozšíření viru v organismu a klesne i počet CD4+ buněk. V tom případě by k Vaší nákaze došlo asi 2-5 měsíců před stanovením diagnózy.

2) Váš organismus patří mezi ty, u kterých došlo k poklesu imunity velmi rychle. Pak je možné, že i když jste infikován třeba jen rok, tak změny imunity jsou tak výrazné, že spíše odpovídají několikaleté nákaze. Pak je dvojnásob důležité okamžité nasazení léčby (příští týden stačí). Tento rychlý průběh by mohlo způsobit i jiné onemocnění (hepatitida C, tuberkulóza), ale předpokládám, že lékaři by na ně přišli.

Opakovaná reinfekce - tedy opakované vystavení se dávkám viru HIV se v minulosti často zvažovalo jako příčina rychlejšího průběhu, ale nikdy se jednoznačně nepotvrdila. Existuje samozřejmě mnoho párů, kteří na tom byli podobně jako asi Vy (nevěděli o pozitivitě jednoho z partnerů a měli tedy opakovaně nechráněné styky), přesto pokles imunity nebyl tak dramatický.

3) Jste infikován již delší dobu a z nějakých důvodů nákazu test před rokem neobjevil. Pokud šlo o standardní laboratorní testy, tak je tato možnost ale spíše jen hypotetická.

Nicméně pořád nejde o pozdní diagnózu, takže by prognóza stále měla být v případě pravidelného užívání a dobrého efektu protivirové léčby příznivá (tedy život bez AIDS, zdravotních komplikací a průměrná očekávaná délka života jako u HIV negativních). Hodnoty lymfocytů (CD4+ buněk) by se po zahájení léčby měly zvyšovat (rychlost jejich přibývání bude také potvrzovat dobrou prognózu). Ještě rychleji bude klesat virová nálož.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.