On-line poradna

Svobodná volba zdravotnického zařízení 30. 1. 2016

Uživatel: Michal, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, můžu si po zjištění nákazy syfilis (v ČR) sám vybrat svobodně zdravotnické zařízení na území států EU, kde podstoupím léčbu. Ve Vídni se léčbě syfilis i HIV věnuje ve své soukromé ordinaci pan Dr. Horst Schalk , který má k pacientům mimořádně příjemný vztah a léčí i zahraniční pacienty (www.schalkpichler.at). Děkuji za odpověď.

JUDr. Jakub Tomšej Ph.D.

Odpověděl: JUDr. Jakub Tomšej Ph.D., 30. 1. 2016

Dobrý den,

existují následující možnosti:

1. Pokud se u Vás zdravotní problémy objeví, když jste v jiném státě EU, máte nárok na neodkladnou zdravotní péči. Léčbu si hradíte sám a následně si můžete u Vaší zdravotní pojišťovny v ČR požádat o refundaci nákladů do výše českých tarifů (jinými slovy, pojišťovna Vám nezaplatí víc než by zaplatila za srovnatelné ošetření českým lékařům, rozdíl hradíte Vy).

2. Pokud se u Vás zdravotní problémy objeví v zahraničí a máte sjednáno komerční cestovní pojištění, je možné, že náklady na léčbu budou hrazeny z tohoto cestovního pojištění. Bude ale zapotřebí seznámit se s podmínkami konkrétního pojistného produktu, a to z hlediska

- otázky, zda nárok na pojistné plnění vzniká i u pohlavně přenosné nemoci - někde jsou vyloučeny

- otázky, jaké požadavky musíte splňovat v okamžiku, kdy pojištění sjednáváte. Důležité je, že při sjednání pojistné smlouvy nesmíte pojišťovně nic zamlčet, jinak se dopouštíte trestného činu. To znamená, že pokud součástí uzavírání pojistné smlouvy bude i Vaše prohlášení, že nemáte žádné zdravotní problémy, následně se však zjistí, že jste v danou dobu již věděl o tom, že máte pohlavní chorobu, sjednal si pojištění a odjel je do zahraničí vyčerpat, mohlo by jít o pojistný podvod.

3. Kromě situací, kdy Vás onemocnění zastihne v době, kdy jste v cizině, umožňuje § 14 veřejného zdravotního pojištění i tzv. přeshraniční čerpání zdravotních služeb, tj. že za účelem poskytnutí zdravotní služby vycestujete. Pojišťovna Vám v takovém případě opět proplatí pouze částky, které by hradila českým poskytovatelům, a zbytek musíte uhradit Vy. Poskytování úhrady navíc v některých případech vyžaduje předchozí souhlas pojišťovny. Doporučuji proto pro jistotu situaci s Vaší pojišťovnou projednat a domluvit se s nimi na konkrétním postupu.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.