On-line poradna

Testování hiv a partneři 19. 12. 2015

Uživatel: Andy, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den. Chtěla bych vědět, jestli když sexuální partner ví, že je hiv pozitivní tak mi to musí oznámit? Někde jsem slyšela, že pokud to ví a neřekne to tak je to trestné. Měla jsem styk s takovým holkařem, tvrdil mi, že na testy chodí z práce každý měsíc. Existuje povolání, které testy každý měsíc vyžaduje? Co mohu dělat, pokud mi lhal a já po svých testech zjistím, že jsem pozitivní?

JUDr. Jakub Tomšej Ph.D.

Odpověděl: JUDr. Jakub Tomšej Ph.D., 19. 12. 2015

Zákon informační povinnost HIV pozitivních vůči sexuálním partnerům neupravuje, takže jde čistě o morální povinnost. Porušení této povinnosti (tj. situace, kdy HIV pozitivní sexuálního partnera neinformuje o svém statusu) není trestným činem. Trestným činem ale může být to, že HIV pozitivní má s někým zdravým nechráněný rizikový styk, a to dokonce i v případě, že k přenosu infekce nedojde (vždy ale záleží na řadě individuálních kritérií - např. virová nálož, druh styků, počet styků, důvody, které zdravému partnerovi bránily trvat na zásadách bezpečnějšího sexu apod.).

O tom, že by se v některém povolání testy vyžadovaly každý měsíc, nevím. HIV se nepřenáší běžným společenským stykem, takže u většiny povolání není žádný důvod testy dělat. Pokud se někde testy dělají, tak podle mých zkušeností buď jen v případě, že dojde k nějakému riziku (např. operující lékař se zraní při práci a je na něm požadováno, aby se k testu připravil), popřípadě pravidelně, ale s delšími intervaly. Je možné, že v nějakém povolání se testy dělají i takto často, ale osobně bych spíše hádal, že tato informace nebyla pravdivá.

Pokud zjistíte, že jste byla nakažena infekcí HIV, můžete zvážit podání trestního oznámení. Trestní oznámení se podává na policii nebo státním zastupitelství v místě, kde k trestnému činu došlo.

Obrázek č. 237
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.