On-line poradna

Trestní oznámení na HIV pozitivní - protikroky 26. 1. 2016

Uživatel: Jaroslav, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den. K probíhající kauze okolo trestních oznámení na HIV pozitivní gaye. ČSAP ve svém stanovisku uvedla, že bojuje proti kriminalizaci HIV pozitivních osob. Bude ČSAP zvažovat i další kroky, než jen vydání stanoviska? Lze za trestními oznámeními nebo citovanými výroky doc. Machaly spatřovat diskriminaci a nebylo by vhodné se vůči tomu tvrdě ohradit? Např. jak může tvrdit, že "pražští gayové, z nichž někteří mají prestižní povolání, praktikují nechráněný sex", pokud k tomu nemá důkazy. Mají HIV pozitivní osoby zakázáno mít nechráněný sex s jinými HIV pozitivními osobami, pokud o svém stavu vědí? A je věcí aids center a hygieny na ně kvůli tomu podávat trestní oznámení?... Díky

JUDr. Jakub Tomšej Ph.D.

Odpověděl: JUDr. Jakub Tomšej Ph.D., 26. 1. 2016

Dobrý den,

situaci se v ČSAP intenzivně věnujeme a kroky již nyní probíhají v několika rovinách - jednak poskytujeme právní poradenství obětem daného jednání (v tuto chvíli jde již o 6 osob), jednak se snažíme upozornit média na skutečný stav věci (viz naše vyjádření v dnešní MF Dnes a na idnes.cz, další snad budou následovat), jednak využíváme naše kontakty k tomu, abychom příslušné osoby a instituce přesvědčili o tom, že tento postup není vhodný. Případné další kroky, které ve věci mohou být provedeny, nebudeme z taktických důvodů veřejně sdělovat dřív, než k nim přistoupíme.

Je třeba zdůraznit, že situace, v níž se nacházíme, není jednoduchá, neboť veřejné mínění nám není (a v podobné kauze nikdy nebude) nakloněno. Každá silná reakce navíc věci přidává na mediální atraktivitě, přičemž se nedomníváme, že by další medializace věci byla v zájmu HIV komunity.

Lze za trestními oznámeními spatřovat diskriminaci? To v tuto chvíli nevíme. V každém případě platí, že logickou odpovědí hygieny a lékařů na zjištění, že některé osoby byly nakaženy jinou infekční chorobou, by mělo být nasazení léčby, a nikoliv podávání trestních oznámení, a to navíc v takto plošné podobě, kde se prozatím zdá, že hygienici trestní oznámení "střílí" bez jakéhokoli důkazu, že se dotyční nakazili při nechráněném sexu s někým HIV negativním. To by mohlo podle konkrétních okolností hraničit se spácháním trestního činu křivého obvinění. V tuto chvíli navíc nevíme, jakým způsobem byl okruh "podezřelých" stanoven, zda je jen náhodou, že se patrně jedná výhradně o homosexuály, a zda ve věci byly dodrženy například všechny předpisy na ochranu osobních údajů, popř. zákazu diskriminace na základě zdravotního postižení a/nebo sexuální orientace. V každém případě víme, že hygienici jednali na základě (podle nás nesprávného) právního názoru, že podání trestního oznámení je v takovém případě jejich povinnost.

Pokud jde o výroky doc. Machaly, považuji je za nešťastné. Je třeba připomenout, že povinnost mlčenlivosti lékaře zahrnuje veškeré skutečnosti, které se dozvěděl v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb, a nejsem schopen předvídat, jak by na mediální vyjádření obsahujícím kromě určitého zjednodušení věci i údaje o sexuální orientaci a profesním zaměření pacientů (byť vysloveném takto paušálně) reagovaly disciplinární orgány České lékařské komory.

K otázce, zda mají HIV pozitivní osoby zakázáno mít nechráněný sex s jinými HIV pozitivními osobami, pokud o svém stavu vědí, uvádím, že z informace, kterou dostává každý čerstvě diagnostikovaný HIV pozitivní, vyplývá, že i s těmito osobami by měl být používán kondom (a to i s ohledem na riziko přenosu jiných pohlavních nemocí). Nedodržení této povinnosti nicméně nemůže zakládat trestní odpovědnost (podstatou trestných činů je rozšíření / zvýšení rizika rozšíření infekce HIV, což se v daném případě nemůže stát - stejně jako se to nemůže stát např. v případech nulové virové nálože). Na druhou stranu se zatím zdá, že obhajoba argumentem, že "podezřelý" se jinou nemocí nakazil při nechráněném sexu s jinými HIV pozitivními osobami, nemusí bez dalšího vést k odložení trestního oznámení - Policie ČR zřejmě bude mít tendenci zjišťovat, o jaké osoby se jednalo, a ověřovat, zda skutečně byly HIV pozitivní.

Osoby, které se postupem hygieniků cítí poškozeny, se mohou kdykoli obrátit na naši právní poradnu s žádostí o bezplatnou právní pomoc (pravnik@aids-pomoc.cz).

Obrázek č. 237
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.