On-line poradna

Viread 30. 6. 2023

Uživatel: Peter, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Pan doktor, dostal som sa do kontaktu z krvou pri jednej záchrane, po tom co som sa zranil aj ja.Mam obavy o HIV, keďže mam Hepatitídu B som v liečbe Viread(tenofovir - disoproxil) 3 rok nulova nálož,tak som sa zveril mojej Hepatologičke.Nasledoval odber krvi pre laboratórium po 52 dňoch-negatívny, potom u obvodného MUDr po 57 dňoch od kontaktu, tiez negatívne,hepatalne testy tiež. Určite pôjdem ešte po 90 dňoch, len mam obavy ze budem musieť ísť na testy až po 6 mesiac od rizika, kvoly Vireadu. Príznaky boli, uzliny atď,.. Potenie v noci a horúčka zatiaľ nie. Momentálne streptococcus na hrdle v liečbe antb. Ďakujem za vašu odpoveď

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 3. 7. 2023

Je hodně důležité, čemu říkáte kontakt s krví. Při nákaze musí dojít k proniknutí HIV do Vašeho krevního oběhu. Neporušená pokožka představuje dostatečnou bariéru proti průniku HIV. To, že užíváte tenofovir, je z hlediska snížení rizika nákazy videm HIV také příznivý faktor. Pak je nákaza HIV i v případě reálného rizika méně pravděpodobná.

Ten HIV test u praktického lékaře byl poněkud nadbytečný, když jste byl zkontrolován pět dní předtím.

Při užívání antivirotik (třeba v rámci postexpoziční profylaxe) se opravdu doporučuje ten HIV diagnostický test opakovat ještě po šesti měsících, protože léky by mohly prodloužit protilátkovou reakci. Dost se od toho upouští, protože po zdokonalení testů není znám případ, že by někdo měl pozitivní HIV test 3-6 měsíců od rizika a přitom byl negativní po třech měsících.

Hodně zase záleží na míře rizika. Pokud by šlo jen o potřísnění Vaší neporušené kůže krví, a krev jiného člověka by se nedostala do Vaší otevřené, krvácející rány, tak bych ty další testy viděl jako zbytečné. Předpokládám, že pokud byste měl reálné riziko a přišel k lékaři včas, tak by Vám postexpoziční profylaxi sám nabídl. Ale to je nejlepší prodiskutovat s odborníkem. Jak vidíte, tak při e-mailovém kontaktu nemám všechny informace k dispozici.

Pokud jde o příznaky akutní HIV infekce, tak i kdybyste je měl, tak už by dávno odezněly. Streptokoková infekci s ní nesouvisí.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.