On-line poradna

Zlá psychika - pre MUDr. Prochádzku 20. 4. 2017

Uživatel: Laco, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Neustále sa mi vynoruje moment, ako som sa nakazil. Snažím sa zabudnúť, je to už 4 roky, ale stále si veľmi vyčítam, že som zlyhal. Mám veľký strach z budúcnosti, že to nezvládnem, .......mal som nasadené antidepresíva, ale už sa mi to pred 3 -omi rokmi zlepšilo, ale teraz sa mi to všetko vracia. Obviňujem sám seba a neviem sa s vecou zmieriť.Predtým som bol úspešný v podnikaní vo veľkej firme , dnes nedokážem podpísať ani základné zmluvy. Teraz mám užívať Trittico a Orfilil long. Mám deti a ženu/sú zdraví/, všetci sú OK, ale o to viac trvajú výčitky.Nemáte pár rád na okamžité denne upokojovanie duše?

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 21. 4. 2017

Samozřejmě Vaše obviňování má zřejmě chorobný podklad. Racionálně asi víte, že 98% lidí souloží, a jen asi 2% z nich mají vždy chráněný styk. Ostatně bez nechráněného styku by se nerodily ani děti. Takže to, co se stalo Vám, se mohlo stát 96% lidí na této planetě. Ale prostě ti ostatní měli štěstí.

Je tedy dobře, že jste znovu vyhledal psychiatra. Není neobvyklé, že po jedné prodělané depresi se objeví další. Někdy příčinu známe, ale jindy to přijde, aniž bychom věděli proč.

Samozřejmě v rámci deprese se zhorší i pracovní výkonnost. Někdy je nutné jít i do pracovní neschopnosti, v těžších případech může být i hospitalizace. Ale samozřejmě pokud to deprese dovolí, a kolegové jsou ohleduplní a vezmou v potaz, že Vám zrovna není dobře, tak je lepší v práci vydržet.

Také při depresi je častá obava, že už to nikdy nebude lepší. Ale obecně se dá říci, že deprese je vcelku dobře léčitelná. Takže až zaberou léky, tak by mělo být lépe. Ale někdy léky nemusí stačit a je vhodné to doplnit i psychoterapeutickými rozhovory.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.