On-line poradna

změna času užívání léků 6. 9. 2016

Uživatel: Jan, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den pane doktore,měl bych dva dotazy. Zubní lékař,ke kterému jsem chodil třicet let mě odmítl opravit plombu,když jsem mu sdělil,že jsem HIV+ a odkázal mě na pro tyto zákroky specializované pracoviště.Na kterém zubním oddělení v Praze by mě ošetřili? Druhý dotaz se týká změny času.Já beru léky pravidelně večer ve 23hodin.To znamená,pokud to říkám dobře že po změně letního času na středoevropský bych měl léky brát ve 22 hodin.Za měsíc odcestuji na sedm měsíců do jihovýchodní Asie,kde je časový posun 6 hodin dopředu.Ve 22 hodin v Česku je tam 4 hodiny ráno,což je docela nevyhovující čas pro léky. Lze jednorázově změnit dobu užívání léků tak,aby čas vyhovoval jak v cizině,tak i po návratu do Česka například na dobu ve čtyři odpoledne? Děkuji za odpověď.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 6. 9. 2016

Samozřejmě jednorázová změna času při užívání léků při delším pobytu v jiném časovém pásmu je vhodná (a často i nutná). Lze to učinit raději postupně (před odletem do Asie třikrát posunout dobu užití třeba o dvě hodiny), ale je možný i náhlý přesun. Není to samozřejmě optimální, ale určitě je to lepší než dlouhodobě narušit pravidelnost užívání (což by asi při užívání ve 4 hodiny ráno nastalo).

K zubaři doporučuji se zeptat na možnosti ošetření při Vaší další návštěvě v HIV centru u sester (z logických důvodů nikde nezveřejňujeme, kteří zubaři jsou ochotni ošetřovat HIV pozitivní pacienty).

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.